Möte 11 maj

Videomöte med Unga Experterna

6 unga experter deltog och vi hade bjudit in Mattias som är apotekare på sjukhuset. Martin från Barnombudet i Uppsala var också med.

1) Mattias berättade att han arbetar på sjukhuset som apotekare. Han ser till att mediciner blir rätt. För barn och unga är det ibland svårt att ta läkemedel för att de är stora, torra eller smakar illa. Många behöver också ta sina mediciner flera gånger om dagen och ibland behöver de delas upp. Det går att göra tabletter på andra sätt än idag – så att de smakar bättre, går att tugga eller får smälta i munnen.

Nu vill han ha ett projekt tillsammans med ungdomar för att göra bättre mediciner. Det handlar inte om biverkningarna eller insulin (diabetes) utan om smak och form. I framtiden kan vi kanske ha 3D-printers hemma som gör medicin just för dig. Till hösten ska vi besöka Mattias laboratorium och se hur det går till att göra medicin. Experterna kommer också få vara med och tycka till om hur medicin kan vara.

2) Unga Experter ska vara med vid barnrättsdagarna
Vi har planeringsmöte 31 maj och 1 juni. Alla i Unga Experter har fått mejl om detta och svarar när de kan vara med.

3) Projekt om kallelse och information inför besök i vården
Martin samarbetar med kommunikationsenheten på Akademiska för att kallelser ska bli bättre. Flera i Unga Experter vill vara med och tycka till om kallelser till barn och unga. Martin kontaktar dem.

==========================

Förslag från tidigare möten
– UL som kör bussarna i länet vill ha hjälp av Unga Experter för att fler unga ska veta om att de kan få gratis resa med UL-appen om de ska till sjukhuset. Martin har kontakt med UL.

– Studenter som är med vid undersökningar. Är ibland nödvändigt, men barn och unga måste få reda på det innan de kommer in på rummet. Chefer på sjukhuset ska diskutera detta. Ella F kollar upp.

– Övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård har vi jobbat med länge. Vi har inte hört om en gemensam plan för barnsjukhuset. Martin tar upp frågan igen med cheferna.

– Kassorna är borttagna på barnsjukhuset. Unga Experter har tillfrågats vad de tyckte. Vad har hänt? Vi kollar upp det.

Patientmaten ska barn och unga få tycka till om med en enkät. Vi har varit med och tagit fram bra frågor. Vi tar reda på hur det går.

Instagram är en viktig kanal för oss. Fler i Unga Experter kan visa upp sig där. Vi ska nu skicka bilder och tankar i vår whatsapp-grupp.

====

Nästa möte har vi på tisdag 15 juni kl 19-20