Sagt på senaste mötet

6 december 2018

Hade vi möte kl. 16.30 – 18.00 på Akademiska Barnsjukhuset

Närvarande:

  • Unga exporter: Otto W, Ella F, Hugo S samt via telefon Embla Å. Som gäst deltog Beatrice från unga patientföreningen Stolta Magar.
  • Vuxna: Sara K, Gustav W och Klas E från barnsjukhuset, Lotten från patientföreningen för CF, Anders F från sjukhusets planeringsavdelning, Martin P från barnrättsombudet

Vad vi gjorde och pratade om:

Uppvärmning. Var och en hade en penna eller nåt liknande som skulle skickas runt i gruppen – samtidigt. Det gick hyfsat bra, men viktigare var att vi kunde skratta åt det.

Nationellt ungdomsråd. Embla var med via telefon och berättade om två möten hon varit med på under hösten. Det är barnläkare som arrangerar mötena och det är unga med från Lund, Uppsala och Stockholm.

Vår gäst Beatrice berättar om ungdomsorganisationen Stolta Magar för unga med bråkiga magar. www.stoltamagar.se Vi kommer att fortsätta ha kontakt med Stolta Magar och andra unga funkis- och patientorganisationer.

Anders arbetar med byggplanering på sjukhuset och ville berätta om nya avdelningen BIVA för barn och unga som är väldigt sjuka. BIVA byggs om och därför har Anders tagit hjälp av barn och unga

Mötestid och mötesplats. Vi pratade om 16.30 är en bra tid. De som bor längre bort eller slutar sent i skolan hinner inte till mötena. Några tyckte tiden är bra. Vi sa att mötena kan vara varannan gång vid sex och annars runt halv fem. Vi sa också att det är ok att ses på barnsjukhuset men att vi kan vara på olika ställen. Till exempel nere på lekterapin.

Forskning och barn och unga. På barnsjukhuset finns det många som forskar förutom att vara sjuksköterska eller läkare. Det är ett stort möte för alla dem på torsdag 14 februari, på eftermiddagen. De unga experterna på mötet ville gärna berätta om vår grupp på deras möte. Och diskutera med dem hur barn och unga kan vara med och påverka hur forskning görs när det handlar om barn och unga. Martin berättade att Unga Experter vara med för två år sedan på ett sånt möte. Sedan dess har inte så mycket hänt, men det kanske blir bättre nu.

Efter mötet 14 februari. Samlas vi och har vanligt möte med Unga Experter. Beroende på vilken tid det blir så kanske vi besöker diabetes-mottagningen för vuxna och hinner med att äta pizza tillsammans.
Tipspromenad /sagostig för kulvertar. I Umeå har de en promenad på sjukhuset för patienter och familjen. Vi kunde testa det på barnsjukhuset? Gustav som jobbar på 95a vill pröva. Unga Experter behöver vara med och ta fram frågor.

Övergång från barn till vuxen har vi pratat om flera gånger. Det finns ingen ny rutin. Martin har börjat kolla på denna fråga igen. I Lund ska de ta fram en rutin tillsammans med unga.

Patienthäftet som delas ut på 95 b tittade vi på lite snabbt. Det finns ett nytt förslag i vanligt a4-format. Unga Experter tycker det ser ok ut men tror att det mindre som delas ut nu gör att fler vill läsa det. Och vill ha mer färg. Martin och barnsjukhuset jobbar vidare.