Min prao på Barnombudet

Av Oskar Virhammar, prao på Barnombudet ht 2022 På bilden till artikeln syns Oskars krönika i Word #80. Läs tidningen här. Jag hittade min prao på barnombudet genom att bara söka ”Prao Uppsala”. Då kom Barnombudet nästan högst upp. Jag har haft en kul och intressant tid under min prao. Jag har fått skriva mycket texter, t.ex. en krönika som hamnar i tidningen Word. Jag har också fått intervjua personer och skrivit ner deras tankar och idéer. Jag tyckte att praons tider och schema var väldigt bra. Jag arbetade klockan 09.00-lite efter 15. Det var inte för kort och inte för långt, precis lagom för att orka med hela dagen. Jag har också möjlighet att ta små raster och en lunch under dagen. Jag tog ca 10 min rast en gång varje timme. På rasterna satt jag med mobilen eller läste Word och gjorde de små, roliga testerna i dem. Det var t.ex. ”Vilken sorts pluggis är du?” Ett tips till framtida praoisar  är också att ta med lite mellanmål som man kan äta på rasterna så att man håller energin uppe hela dagen. Min första dag så kändes det som om jag fick väldigt många uppgifter. Detta ledde till att jag själv gjorde ett litet schema med alla olika uppgifter och när jag skulle göra dem. Det underlättade väldigt mycket och gjorde så att jag enkelt kunde göra klart en uppgift i taget. Uppgifterna var inte heller så stora, de tog ca 1-2 timmar att göra klart en uppgift. En bra idé är alltså att sätta upp små mål under dagarna. Sista dagen så fick jag även vika kartonger till memoryspel. Då satt jag inte lika mycket framför datorn, vilket var lite skönt. Under min praotid så har jag lärt mig vad Barnombudet jobbar med, och varför det är ett viktigt jobb. Jag har också fått mer uppfattning om hur det är att jobba på kontor. Jag skulle nog kunna rekommendera att praoa på Barnombudet till andra personer.