Jag praoade på Barnombudet, så här gick det till

Sune Jakobsson, prao vårterminen 2023.

Att leta efter en praoplats var minst sagt stressigt. Det var få ställen som jag ville praoa på som kunde ta emot mig. Men sedan hittade jag Barnombudet och efter att ha läst några av tidigare praoelevers upplevelser här förstod jag att det var perfekt för mig. Jag har nu praoat hos Barnombudet i två veckor.

Under första veckan var jag hälften av tiden på kontoret och hälften någon annanstans. Jag var inte beredd på hur många ”utflykter” jag skulle gå på. Allt från teater i Tierp, temadag: trygghet i Gottsunda, flera politikerintervjuer, till att lämna broschyrer. Det var överraskande roligt! Många av dessa utflykter var planerade och jag visste att de skulle hända, men vissa var inte det. Jag har alltid tyckt att det är jobbigt när jag behöver göra något som jag inte visste tidigare att jag skulle, så det blev naturligt väldigt tufft för mig. Men personalen hjälpte mig mycket och gjorde det enklare. Dessutom är inte en fullkomligt dålig sak att göra oplanerade saker, jag tycker det kan vara bra och att gå utanför sin ”comfort zone” ibland. Prao är ju till för att få nya upplevelser och erfarenheter. Andra veckan var mycket lugnare för det var färre utflykter och jag var mycket mer på kontoret.

Tiden jag var på kontoret skrev jag oftast på dator. Jag fick väldigt mycket frihet om vad jag kunde skriva om, t.ex. en krönika eller recension till tidningen Word, en argumenterande text, någon annan uppgift jag fick av personalen, eller skriva om sin prao (det jag gör nu).

Oftast är en normal arbetsdag från kl. 9 – 15 men tiderna var flexibla, t.ex. kunde jag ibland sluta lite tidigare eller senare beroende på hur dagens schema såg ut. Men tiderna var fortfarande lagom för att man ska kunna orka hela dagen. Kontoret är bekvämt och personalen var väldigt trevliga och hjälpte till när jag behövde det. Kontoret ligger även väldigt centralt och var perfekt för mig för jag kunde gå dit. Jag skulle rekommendera framtida praoelever att planera ut sin arbetsdag och ha regelbundna raster, för de var väldigt enkla att glömma. 

Jag hoppas att framtida praoelever kan se denna text och få en bättre idé om hur prao på Barnombudet är, och om det skulle vara någonting för dem. Jag skulle rekommendera det, även till personer som har svårt att göra nya/oplanerade saker.