Föreställning om maktspel och nätmobbning turnerar i länets högstadieskolor

Med en ny, spännande klassrumsteater besöker Bananteatern och Barnombudet högstadieskolor i Uppsala län. Bränn när du läst! handlar om maktspel, normer och den anonyma, sexualiserade mobbningen på nätet.

Kontakt

Lisa Skiöld

Verksamhetschef

018 700 99 31
lisa.skiold@barnombudet.se

Lisa arbetar med samverkan, påverkan och information, samt med stödärenden.

Hon är verksamhetschef och personalansvarig.

Lisa är också ordförande i Barnskyddsrådet.

Barnombudet

Ett lokalt, fristående barnombud

Barnombudet är en ideell förening. Vi arbetar lokalt, regionalt och nationellt, alltid nära barn. Vårt kontor ligger i Uppsala.

Vi har idéburet offentligt partnerskap med Uppsala kommun och Region Uppsala.

Vi är helt fristående från kommun, region och stat. Det ger oss stora möjligheter att agera för barns och ungas rättigheter.

Kontakt

Sociala medier

FacebookInstagramLinkedin

Idén till Bränn när du läst kom till Björn Dahlman på Bananteatern när han åkte runt och pratade med högstadieelever i början av 2022. Ungdomarna ville gärna prata om det sociala spel som kan uppkomma kompisar emellan och om oron för att oönskade bilder skulle spridas på nätet.

­– Då tänkte jag att, oj, det här har jag aldrig sett en föreställning om, det här vill jag skriva om! Och jag tyckte det kändes spännande att göra en föreställning som spelas i klassrum, säger Björn Dahlman.

Bananteatern vill att föreställningen ska väcka diskussioner kring sociala medier, maktspel och normer. Likt det lyckade samarbetet mellan Bananteatern och Barnombudet i samband med klassrumsföreställningen När allt blev som jag ville (2021) har Barnombudet deltagit i förarbetet och håller efter varje föreställning en workshop.

– Barnombudet har bidragit med en djup kompetens om hur vi kan få till konstruktiva samtal som låter eleverna fördjupa sig i föreställningens ämnen, säger Björn Dahlman.

–  Att inleda med en färsk teaterupplevelse är ett så bra sätt att få igång tankar, känslor och samtal, säger Lisa Skiöld, som kommer att vara med i klasserna under våren.

Bokning

Bokning är tillgänglig när det finns en planerad spelperiod.