En kränkning kan vara många olika saker. Om någon säger eller gör något som inte känns okej, och den som utsätts blir ledsen, sårad eller känner obehag efteråt så är det troligen en kränkning.
Advokat- och juristhjälp
Utanför Uppsala?
Hitta hjälp i din kommun
Länkarna på sidan nedan gäller dig som bor i Uppsala kommun och för dig som behöver hjälp med frågor inom Region Uppsalas verksamhet.
Bor du någon annanstans i Sverige kan du börja med att vända dig till elevhälsan, socialtjänsten eller barn- och ungdomspsykiatrin för att få hjälp. På några platser i Sverige finns lokala barnombud.
Barnombudets roll
Vad vi kan göra i rådgivning
Vi kan endast hjälpa till inom Uppsala kommun och när det handlar om vård eller andra frågor inom Region Uppsala.
Vårt perspektiv är barnets och barnets rättigheter. Vi vill gärna prata direkt med berörda barn om det är lämpligt/möjligt. Läs mer om vår rådgivning.
Utanför Uppsala? Läs mer här.
Det här är en kränkning
En kränkning kan vara många olika saker. Om någon säger eller gör något som inte känns okej, som gör att du blir ledsen, sårad eller känner obehag efteråt så är det troligen en kränkning.
Några exempel:
- Någon svär åt dig eller kallar dig för något fult
- Någon använder könsord mot dig
- Någon skrattar åt dig, gör miner eller gester åt dig
- Elakt klotter som handlar om dig
- Du blir hånad, hotad, slagen, knuffad, fasthållen
- Någon tar eller förstör dina saker
- Du får otrevliga meddelanden via mejl, sms, sociala medier
Om det här händer flera gånger brukar det kallas för mobbning.
Både barn och vuxna kan kränka.
Det här är inte en kränkning
Ingen annan än den som är utsatt kan bestämma om en händelse är en kränkning. Om någon säger att det bara var på skämt eller att det inte var illa menat spelar ingen roll.
Men allt som känns otrevligt är inte en kränkning. En redovisning i skolan kan kännas otrevlig men är inte en kränkning. Att någon inte håller med dig, eller säger emot dig, är inte heller en kränkning. Saklig kritik av vad du gör eller säger är inte en kränkning.
Att kränka är förbjudet och fel
Det är alltid den som mobbar och kränker som gör fel. Det är inte något fel på den som blir utsatt. Även om någon blir retad för något som är sant – exempelvis personen har glasögon – så är det inte fel på den som blir retad.
Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får behandlas annorlunda. Det står i Barnkonventionen och i flera andra lagar. Skollagen och diskrimineringslagen är två av de lagar som skyddar barn från kränkning, både hemma, på fritiden, i skolan, på fritids och i förskolan.
Alla barn och vuxna har rätt att slippa alla sorters kränkningar.
Gå direkt till
Läs mer om mobbning och kränkning
-
Mobbning-info
Kränkning och mobbning i skolan
Publicerat: 2023-06-20
Enligt läroplanen har skolans rektor ett särskilt ansvar för att skydda elever mot kränkningar. Rektor har också ett särskilt ansvar för att hjälpa de elever som blivit utsat…
Fortsätt läsa >
-
Mobbning-info
Är mitt barn utsatt?
Publicerat: 2023-06-20
Det finns många tecken på att ett barn är utsatt för kränkande behandling eller mobbning. Dessa tecken kan också ha helt andra förklaringar. Mobbning och kränkningar Kränknin…
Fortsätt läsa >